myGovMobile - Portal Rasmi Perkhidmatan Mudah Alih Kerajaan Malaysia - FAQ - myUSSD


myUSSD adalah perkhidmatan yang ditawarkan di bawah projek myGov Mobile oleh Kerajaan Malaysia, dalam permulaan untuk meningkatkan perkhidmatan kerajaan melalui teknologi USSD. Perkhidmatan ini adalah diakses melalui kod pendek USSD *158#.

Dail kod pendek * 158 # dan tekan CALL untuk mula menggunakan perkhidmatan myUSSD. Permohonan akan bertindak balas dengan menu.


Tidak. Anda tidak dikehendaki untuk mendaftar untuk menggunakan perkhidmatan USSD saya. Hanya dengan hanya mendail kod pendek * 158 # dan tekan CALL, anda akan dapat untuk memulakan menggunakan perkhidmatan myUSSD.


Berikut adalah contoh-contoh berikut perkhidmatan yang ditawarkan oleh myUSSD.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

Jabatan Perkhidmatan Awam Status Malaysia: Keputusan Peperiksaan Awam Bulanan Pembayaran Permohonan Pencen Tarikh Pencen Pencen Pesara kadar Pembayaran (Pemberian Taraf Berpencen)

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)Negara DepartmentMinistry Pendaftaran Taraf Hal Ehwal Dalam Negeri: status permohonan - MyKAD / MyPR / MyKAS / MyID Counter Operasi Hour Perkahwinan Kaunter Pendaftaran
Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM)
Majlis Peperiksaan Malaysia Keputusan Peperiksaan awam (STPM, MUE)
Majlis Amanah Rakyat (MARA)MARA Kredit pinjaman status status permohonan pinjaman penukaran

Nota: Berikut adalah hanya beberapa perkhidmatan yang menarik banyak menyediakan oleh myUSSD. Sila dail * 158 # untuk mengetahui lebih lanjut.


myUSSD berfungsi pada hampir semua model telefon, termasuk telefon pintar iklan bukan telefon pintar. Tiada sambungan internet diperlukan untuk mengakses myUSSD.


myUSSD boleh diakses melalui hampir semua jenis telefon.


i. Celcom

ii. Maxis

iii. Digi


Tidak, anda tidak perlu memuat turun apa-apa permohonan sebagai perkhidmatan myUSSD sedang berjalan pada platform USSD. Dail kod pendek * 158 # dan tekan CALL untuk mula menggunakan perkhidmatan muUSSD.


Tidak, anda tidak memerlukan sambungan internet untuk mengakses perkhidmatan myUSSD.


Ya, myUSSD boleh diakses di mana-mana di dalam Malaysia.


myUSSD disediakan di dalam Malaysia sahaja.


Anda akan dikenakan bayaran RM0.35 untuk sehingga dua (2) minit. Tempoh ini disebut sesi pertama. Jika anda meneruskan dengan sesi dalam tempoh 30 saat dari tamat sesi pertama, tidak akan ada caj sehingga kepada dua minit (2) tambahan untuk kedua.


Ya. Pengguna akan dinyahaktifkan jika tiada aktiviti dalam masa 20 saat.


Ya


USSD (Data Perkhidmatan Tambahan Tidak Berstruktur) adalah teknologi yang digunakan oleh rangkaian untuk menghantar maklumat (menu teks biasanya atau kilat sms) antara telefon bimbit dan permohonan pada rangkaian. USSD akan membolehkan anda untuk meminta maklumat dalam kod pendek (bermula dengan * dan berakhir dengan #), atau menu dari rangkaian melalui telefon bimbit anda. USSD menyediakan sesi berasaskan komunikasi, membolehkan pelbagai aplikasi.

Dengan perkhidmatan myUSSD, anda tidak perlu untuk log masuk ke mana-mana laman web, memuat turun apa-apa permohonan atau ingat apa-apa kata kunci untuk digunakan untuk transaksi SMS. Ia adalah semata-mata interaktif, selamat, perkhidmatan berasaskan menu, yang anda boleh mengakses dengan mendail * 158 #.

GST tidak termasuk dalam harga yang dipaparkan. Untuk pengguna pra-bayar, 6% GST termasuk dalam pembelian tambah nilai. Untuk pengguna pascabayar, 6% GST akan dicaj dalam bil bulanan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Telco anda.